Miten pitovoimakyselyt kannattaa toteuttaa?


Edellisessä blogissamme kirjoitimme pitovoimakyselyiden hyödyistä. Tänään jatkamme aiheesta ja pohdimme, miten ne kannattaa toteuttaa.


Me Vibemetricsillä suosittelemme, että pitovoimakysely toteutetaan henkilöstökyselystä erillisenä kyselynä. Tämä siksi, että henkilöstökyselyt kartoittavat yleensä laajasti erilaisia teemoja, kuten työhyvinvointia, johtamista ja ilmapiiriä. Olemme tottuneet siihen, että henkilöstökyselyt ovat yleisluontoisia, ja vastaamme niihin myös tietyllä yleisyyden tasolla.

Kun ihmisiltä kysytään muutama kysymys nimenomaan työpaikan pitovoimatekijöistä, he keskittävät ajattelunsa juuri siihen. Mitkä ovat tämän työpaikan todelliset valttikortit? Miksi en hae muita töitä? Mikä saa minut pysymään täällä? Lyhyellä täsmäkyselyllä ihminen saadaan keskittymään yhteen asiaan kunnolla, ja vastausten laatu paranee huomattavasti. Lyhyitä täsmäkyselyitä puoltaa myös kiire ja ajanpuute sekä monille meistä tuttu haaste pitkäjänteisessä keskittymisessä.


"Mutta emmehän me voi koko ajan kysellä ihmisiltä jotain!"

Itse asiassa kyllä, työnantaja voi aivan hyvin kysyä työntekijöiltä lyhyesti jotain vaikka joka kuukausi. Olisi jopa järkevää seurata henkilöstön tuntemuksia säännöllisesti, jotta yhteys säilyy ja asioihin voidaan tarttua nopeasti.

Pelko kysyä usein johtuu yleensä aiemmasta negatiivisesta kokemuksesta kyselyiden suhteen. Pitkät, työläät kyselyt, joiden tulokset valmistuvat viiveellä ja joista ei koeta hyötyä, ovat syöneet kyselyiden mainetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kyselyt itsessään olisivat huonoja. Päinvastoin, kyselyt ovat erittäin tehokas tapa luoda yhteistä tilannekuvaa siitä, mitä ihmiset ajattelevat: mikä toimii ja mitä pitäisi parantaa.


Kysy kaikilta JA kohderyhmiltä

Pitovoimakysely voidaan toteuttaa joko koko henkilöstölle tai kohdistetusti tietylle ryhmälle. Usein näiden yhdistelmä toimii parhaiten. Esimerkiksi koko organisaatiolle voidaan lähettää kerran vuodessa pitovoimakysely, jolloin saadaan kokonaiskuva organisaation eri osien ja tehtäväkuvien pito- ja työntötekijöistä.

Tämän lisäksi kyselyjä voi kohdistaa ryhmiin, joissa lähtöaikeita on havaittu tai joiden pysyminen talossa on erityisen tärkeää. (Miten tiedät, missä lähtöaikeita esiintyy? Tästä voit lukea lisää täältä, täältä ja täältä.)


Älä sekoita pitovoimakyselyä pulssiin


Emme suosittele, että pitovoimakyselyä toteutetaan osana pulssikyselyä. Pulssikyselyt ovat ensisijaisesti työyhteisön - siis tiimien ja yksiköiden - oma työkalu tilannekuvan luomiseen siitä, mikä toimii ja mitä pitää parantaa. Suurin osa organisaatioista on vasta opettelemassa tätä käytäntöä. Menneisyyden ajattelutapa, jossa kyselyt (myös pulssikyselyt) nähtiin HR:n työkaluna, kummittelee yhä, eikä tätä käsitystä kannata vahvistaa.

Pitovoimakyselyn tulokset eivät yleensä ole sellaisia, joita käsiteltäisiin tiimitasolla parannustoimenpiteitä varten. Ne nostavat esiin asioita, joihin tiimit eivät pysty suoraan vaikuttamaan, ja voivat myös koskea herkkiä teemoja, jotka vaativat diplomaattista käsittelyä. Jos vastaajat kokevat, että tulokset käsitellään tiimin kesken ja niiden perusteella laaditaan tiukkoja toimenpiteitä, moni tärkeä asia jää sanomatta. Pulssikyselyt kannattaa säilyttää tiimien ja esihenkilöiden työkaluna arjen toimintatapojen ja fiiliksen parantamiseen, kun taas pitovoimakyselyt sopivat työntekijäkokemuksen ja työnantajabrändin kehittämiseen.


Vaadi paljon analyysiltä

Keskitä huomio olennaiseen myös vastausten analyysissä. Automatisoitu ja tekoälyavusteinen analyysi mahdollistaa sen, että saat tietää kaikki tärkeät asiat ilman ylikuormitusta. Nykyteknologian avulla analyysi nostaa esiin vain merkitykselliset tulokset, esimerkiksi:

  • “35–45-vuotiaiden työntekijöiden yleisin työntötekijä on tiukat etätyökäytänteet. Tämä korostuu erityisesti organisaatioryhmissä X ja Y. Toimintasuositus: Tarkastele, voisiko etätyökäytänteitä joustavoittaa näissä ryhmissä.”

  • “Sairaanhoitajista 83 % mainitsee tärkeäksi pitovoimatekijäksi läsnä olevan ja reilun esihenkilön. Toimintasuositus: Varmista, että esihenkilöt säilyttävät vahvan yhteyden alaisiinsa arjen kiireistä huolimatta.”


Pitovoimakyselyt osaksi modernia henkilöstöjohtamista


Pitovoimakyselyt ovat moderni ja tehokas työkalu henkilöstöjohtamiseen. Ne auttavat kohdistamaan toimenpiteet strategisesti oikeisiin paikkoihin ja lisäävät niiden vaikuttavuutta.


Edellinen
Edellinen

Lähtökysely: Rehellisin peili organisaation kehitykselle

Seuraava
Seuraava

Pitovoimakyselyt ovat täällä!