Pitovoimakyselyt ovat täällä!
Työntekijöiden pysyvyyden ja tyytyväisyyden varmistaminen on noussut yhdeksi yritysjohtajien ja HR-ammattilaisten tärkeimmistä tehtävistä. Kilpailu osaavasta työvoimasta on kovaa, ja siksi työnantajat ovat alkaneet yhä enemmän keskittyä työntekijöidensä pitovoimaan eli retentioon. Yksi tehokkaimmista keinoista ymmärtää, mitä työntekijät arvostavat ja mikä saa heidät pysymään, on pitovoimakysely.
Mikä on pitovoimakysely?
Pitovoimakysely on kysely, jolla kartoitetaan työntekijän näkemyksiä organisaatiosta, työympäristöstä ja urakehityksestä. Toisin kuin lähtökyselyt, jotka tehdään työntekijän jo päätettyä lähteä, pitovoimakyselyissä tavoite on ennaltaehkäistä irtisanoutumisia. Ne antavat mahdollisuuden ylläpitää työntekijäkokemuksen helmiä, puuttua työntekijöiden huolenaiheisiin ja parantaa olosuhteita, jotta arvokas henkilöstö ei etsi uusia työmahdollisuuksia muualta.
Pitovoimakyselyiden perimmäinen tavoite on luoda ympäristö, jossa työntekijät kokevat tulevansa kuulluiksi ja arvostetuiksi. Niiden avulla yritykset voivat kerätä arvokasta tietoa työntekijöiden sitoutumisesta, motivaatiosta ja tyytyväisyydestä. Näin voidaan tunnistaa asioita, jotka saattaisivat johtaa irtisanoutumisiin tulevaisuudessa, ja ryhtyä toimiin ennen kuin on liian myöhäistä.
Pitovoimakyselyiden hyödyt
1. Parempi työntekijöiden sitoutuminen
Pitovoimakyselyt auttavat organisaatiota ymmärtämään työntekijöidensä toiveita ja tarpeita. Tämä mahdollistaa yksilöllisempien ratkaisujen löytämisen ja lisää työntekijöiden sitoutumista ja motivaatiota. Työntekijät arvostavat sitä, että heitä kuullaan ja heidän mielipiteitään arvostetaan.
2. Vähemmän henkilöstön vaihtuvuutta
Kun työntekijöiden huolenaiheisiin puututaan ajoissa, vaihtuvuus vähenee. Yrityksille tämä tarkoittaa pienempiä rekrytointi- ja perehdytyskustannuksia sekä säilyvää osaamista ja tietotaitoa. Pitovoimakyselyiden avulla voidaan ymmärtää, mikä työntekijöitä motivoi ja mikä saa heidät harkitsemaan irtisanoutumista.
3. Kehittyvä organisaatiokulttuuri
Pitovoimakyselyt tarjoavat arvokasta tietoa organisaation kulttuurista. Ne voivat paljastaa alueita, joissa on parannettavaa, sekä vahvuuksia, joita kannattaa vaalia. Tällaiset kyselyt tukevat jatkuvaa oppimista ja kehittämistä, mikä on Vibemetricsin palveluidean ytimessä.
4. Työntekijäkokemuksen parantaminen
Työntekijäkokemukseen keskittyminen ei ole pelkästään trendi – se on keskeinen kilpailuetu. Pitovoimakyselyt auttavat parantamaan työntekijöiden päivittäistä kokemusta, ja kun työntekijät ovat tyytyväisiä, he tekevät parempaa työtä, mikä heijastuu myös asiakaskokemukseen.
Eikö nämä samat tiedot saa henkilöstökyselystä?
Osittain samaa tietoa saa henkilöstökyselystäkin. Pitovoimakyselyn kysymyksen asettelu on kuitenkin selkeästi pito- ja työntövoimatekijöitä kartoittava, ja mehän kyllä tiedämme, että kysymyksen asettelulla on merkitystä! Pitovoimakyselyn tavoitteena on löytää tekijöitä, jotka motivoivat ja sitouttavat työntekijöitä, jotta mahdollisiin irtisanoutumisiin voidaan puuttua ennakoivasti. Henkilöstökysely puolestaan mittaa työntekijöiden yleistä tyytyväisyyttä, sitoutumista, työn sujuvuutta ja työilmapiiriä. Tavoitteena on kartoittaa koko organisaation tilanne laajemmin ja tunnistaa kehitysalueita, mutta se ei yleensä pysty pyytämään tarkennuksia esiin nouseviin pito- tai työntekijöihin sellaisia esiin nostaessaan.
Pitovoimakyselyitä voidaan myös kohdistaa tiimi- tai yksilötasolla, niitä voidaan tukea myös keskustelunomaisilla haastatteluilla. Haastattelun toteuttaminen yksittäisille avainhenkilöille on jo lähellä urakehityskeskusteluita, ja nämä kaksi asiaa linkittyvätkin luontevasti toisiinsa - kunhan pidetään mielessä kaikki keskustelua koskevat eri tiedolliset intressit. (Haastattelut eivät myöskään - tietenkään - ole enää anonyymejä.) Henkilöstökysely on yleensä laajempi ja strukturoitu, ja se kerää tietoa kaikilta työntekijöiltä standardoiduin kysymyksin.
Henkilöstökysely ja pitovoimakysely tukevat toisiaan
Itse asiassa onkin niin, että henkilöstökysely ja pitovoimakysely tukevat toisiaan ihanteellisesti! Henkilöstökysely saattaa nostaa esiin tiettyjen ihmisryhmien, tiimien tai yksiköiden tyytymättömyyden. Kohdistamalla näille ryhmille pitovoimakysely, jolla kartoitetaan tarkemmin pito- ja työntekijöitä sekä niiden taustalla olevia syitä, saadaan tehokkaasti parannettua arvokkaiden osaajien työntekijäkokemusta ja sitoutumista.