Pysy pulssilla ja reagoi heti

Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat tänäänkin poissa töistä työuupumuksen takia. Osalla heistä on edessään pitkä polku, jonka päässä häämöttää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen. Varhaisella puuttumisella pystyttäisiin välttämään valtavat määrät inhimillistä murhetta ja kustannuksia. Jos johdon johonkin pitäisi panostaa, niin jatkuvaan työyhteisön pulssilla pysymiseen ja nopeaan reagointiin.

Uupumuksen lisääntyminen on yksi huolestuttavimmista työelämän ilmiöistä. TTL:n Miten Suomi voi? -raportin mukaan työuupumusoireilu on lisääntynyt viimeisen parin vuoden aikana. Heikointa työhyvinvointi on nuorimmilla, alle 36-vuotiailla työntekijöillä. Tämä ei lupaa hyvää tulevaisuudelle.

Työterveyspsykologi, Heltin Tanja Lappi julkaisi muutama kuukausi sitten kirjan “Eroon työuupumuksesta – Jaksamisen johtaminen työpaikoilla”. Hänen pääviestinsä on selvä: useisiin ongelmiin löytyy ratkaisu työpaikoilla, mutta työyhteisö ei vain puutu tai osaa puuttua niihin. Tähän haluamme lisätä yhden tärkeän huomion, jonka olemme oppineet Fiilismittaristamme.

Vibemetricsin Fiilismittari on anonyymi ja reaaliaikainen digitaalinen palvelu ihmisten kuuntelemiseen ja osallistamiseen, keino pysyä kärryillä siitä, mitä organisaatiossa on meneillään ja mitä työntekijöiden mielessä liikkuu. Fiilismittarin mittausosio koostuu hymy-/yrmynaaman valinnasta sekä avokommenttikentästä.

Täydellinen psykologinen turvallisuus on päiväunta

Olemme oppineet, että anonymiteetti on todella tärkeää asioiden esille nostamiseksi. Tänä päivänä puhutaan paljon yhteisöllisyydestä, psykologisesta turvallisuudesta ja yhteisö-ohjautuvista organisaatioista, joissa ihmisten periaatteessa pitäisi pystyä sanomaan avoimesti ja julkisesti lähes mitä vain joutumatta pelkäämään seuraamuksia. Tämä ei ole todellisuutta nyt, eikä se tule sitä koskaan olemaan. Työelämään on sisäänkirjoitettu niin paljon kilpailua, painetta ja sosiaalisia kommervenkkejä, että täydellinen psykologinen turvallisuus on päiväunta.

Siksi mahdollisuus tuoda esiin työyhteisöön ja työn organisointiin liittyviä huomioita anonyymisti on avain henkilöstön kuuntelemiseen ja organisaation yhdessä kehittämiseen.

Edellinen
Edellinen

Itseohjautuvan organisaation henkilöstökyselyn 5 ominaisuutta

Seuraava
Seuraava

Kehitystoimenpiteet mullistavat henkilöstökyselyt