Tehokkain mahdollinen henkilöstökysely

Arkikokemuksemme mukaan pitkät ja monivaiheiset henkilöstökyselyt voivat helposti tuntua vastaajista uuvuttavilta. Näin on etenkin, jos kysymykset vielä tuntuvat epärelevanteilta ja merkityksettömiltä. Tässä kirjoituksessa Karoliina kertoo, millainen on tehokkain mahdollinen henkilöstökysely.

Kun internettiin laittaa kysymyksen: miten monta kysymystä henkilöstökyselyissä keskimäärin on, ensimmäinen hitti kertoo, ettei henkilöstökyselyssä saisi olla enempää kuin 75 kysymystä eikä sen täyttäminen saisi viedä yli puolta tuntia.

75 kysymystä…

Henkilöstökyselyjä suunnittelevia opastetaan kysymään niin monta kysymystä kuin ikinä pystyvät mahdollisimman korkealla vastausprosentilla. Hieman humoristisesti voisi todeta, että optimi opastetaan hakemaan pisteestä, jossa ihmisten vastauskärsimys on maksimaalinen, mutta he eivät vielä lopeta vastaamista. Näin saadaan mahdollisimman paljon tietoa HR:lle ja johdolle. Mutta onko tuollainen kärsimyksellä hankittu tieto laadukasta ja hintansa arvoista?

Markkinoilla on myös kyselyitä, jotka mahdollistavat henkilöstölle merkitä, mikäli kysymys on heille tärkeä. Näin tiedetään, mitkä kysymyksistä ovat henkilöstön mielestä olleet tärkeitä ja mihin asioihin henkilöstön mielestä kannattaa ohjata kehitysresurssit. Tämä on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan, mutta miksi ylipäätään kysytään asioita, jos tiedetään jo etukäteen, ettei niistä suurin osa ole merkityksellisiä henkilöstölle?

Entäpä jos haluaisi löytää yhden kysymyksen, jolla voisi korvata kaikki 75 kysymystä? Mikä olisi kysymys, jolla voisi selvittää, voiko työntekijä hyvin, pärjääkö hän työmääränsä kanssa, tietääkö hän mitä hänen pitäisi tehdä, onko hän tyytyväinen johtamiseen, onko hänen hyvä olla työyhteisössään, pystyykö hän nauttimaan ammatillisesta osaamisestaan ja sen kehittymisestä, onko työtä mahdollista tehdä sujuvasti ja tehokkaasti ja onko hän sitoutunut työhönsä?

Tuo kysymys voisi olla mikä vain mahdollisimman yleisluontoinen ja neutraali ihmisen yleisvirettä kysyvä kysymys. Meidän Fiilismittarissa© se on “Mikä fiilis?”. Tämä kysymys toimii kahdella ehdolla.

“Mikä fiilis?” on kokonaisvaltaisin yksittäinen kysymys työn sujuvuuden ja henkilöstön tyytyväisyyden seuraamiseen.

Ensimmäinen on se, että sinun täytyy uskoa ihmisten saavan jonkinlaista tyydytystä tai iloa hyvin tehdystä työstä. Mikäli näin on, ihmisen fiilikseen vaikuttaa positiivisesti se, että työt sujuvat ja negatiivisesti se, jos ne eivät suju. Mikäli ihmisellä ei ole mitään intressiä tehdä työtään hyvin, työn sujuvuus ei vaikuta hänen fiilikseensä. Uskoisin, että tämä työstä saatavan tyydytyksen ehto täytyy 95 prosentilla ihmisistä.

Toinen ehto yhden yleisluontoisen kysymyksen toimivuudelle on se, että sinun täytyy tarjota vastaajalle mahdollisuus kertoa, mikä hänen fiilistään tai onnellisuuttaan heikentää. Näin saat tietää, mitä pitää parantaa.

A-ha! Kyllä, tämä on se salaisuus! Sinun ei tarvitse itse ehdotella 75 asiaa. Voit antaa vastaajan itse nostaa esiin, mikä hänelle on merkityksellistä.

Tästä ei henkilöstökysely enää solakoidu tai tehokkaammaksi muutu.

Lue lisää meidän Fiilismittarista© täältä.

Edellinen
Edellinen

Kuka päättää, mitä henkilöstöltä kysytään?

Seuraava
Seuraava

Tee tekoälystä työntekijöiden tunteiden asiantuntija