Pysythän pulssilla, kun ajat ovat vaikeat!
Maailmantalouden epävarmuuden keskellä on entistäkin tärkeämpää tietää, mitä henkilöstö ajattelee, miten se voi ja mikä siitä on tärkeintä juuri nyt. Yritysten ja organisaatioiden on sopeuduttava nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, ja tässä ympäristössä henkilöstön hyvinvointi ja näkemykset nousevat keskiöön. Erityisesti vaikeina aikoina työntekijöiden tuntemusten ja mielipiteiden kartoittaminen auttaa luomaan kestävän ja resilientin työyhteisön, joka pystyy kohtaamaan haasteet yhdessä.
Miksi henkilöstön kuuleminen on tärkeää?
Luottamuksen rakentaminen: Vaikeina aikoina luottamus organisaation ja työntekijöiden välillä korostuu. Kun työntekijät tuntevat, että heidän mielipiteensä ja hyvinvointinsa ovat tärkeitä, he ovat sitoutuneempia ja motivoituneempia. Tämä lisää yhteishenkeä ja parantaa työilmapiiriä, mikä puolestaan voi näkyä positiivisesti yrityksen tuloksessa.
Varhainen ongelmien tunnistaminen: Säännöllinen henkilöstön kuuleminen auttaa tunnistamaan mahdolliset ongelmat jo varhaisessa vaiheessa. Tämä antaa johdolle mahdollisuuden puuttua asioihin ennen kuin ne eskaloituvat suuremmiksi kriiseiksi. Varhaiset toimenpiteet voivat estää henkilöstön tyytymättömyyden leviämisen ja parantaa työtyytyväisyyttä.
Innovaatioiden ja kehitysehdotusten kerääminen: Työntekijät ovat usein parhaita asiantuntijoita omilla työalueillaan. Heillä voi olla arvokkaita näkemyksiä ja kehitysehdotuksia, joita johto ei välttämättä tule ajatelleeksi. Henkilöstön kuuleminen voi tuoda esiin innovatiivisia ideoita, jotka auttavat organisaatiota kehittymään ja sopeutumaan paremmin muuttuviin olosuhteisiin.
Hyvinvoinnin ylläpitäminen: Taloudellisesti haastavina aikoina työntekijöiden stressitasot voivat nousta, mikä vaikuttaa suoraan heidän hyvinvointiinsa ja työtehoonsa. Henkilöstön kuuleminen ja heidän hyvinvointinsa seuraaminen mahdollistavat tukitoimien kohdentamisen oikein. Tämä voi sisältää esimerkiksi joustavat työajat, hyvinvointiohjelmat tai muut tukitoimet, jotka auttavat työntekijöitä jaksamaan paremmin.
Mitä Fiilismittarilla tai pulssilla kannattaa kysyä?
Kun kartoitetaan henkilöstön mielipiteitä ja hyvinvointia, on tärkeää keskittyä muutamaan keskeiseen kysymykseen:
Mikä fiilis?: Meidän klassikkokysymyksemme. Tämä kysymys auttaa ymmärtämään työntekijöiden yleistä hyvinvointia ja mahdollisia huolenaiheita.
Mikä sinua motivoi tällä hetkellä?: Tämä on superhyödyllinen kysymys esimerkiksi muutosneuvotteluiden keskellä. Sen avulla saadaan selville, mitkä tekijät ovat työntekijöille tärkeitä ja mitkä asiat he kokevat motivoivina - ja sitten tehdä kaikkensa, että nuo asiat toteutuisivat myös muutoksen keskellä.
Onko sinulla ehdotuksia työpaikan kehittämiseksi?: Työntekijöiltä tulevat kehitysehdotukset voivat olla arvokkaita organisaation toiminnan parantamisessa. Eräässä asiakasorganisaatiossamme kysytään: mihin sinusta olisi tällä hetkellä tärkeintä panostaa, jotta yhteinen suuntaa vahvistuu? Se on on melkein sama asia, ja auttaa samalla viemään muutosta läpi sekä konkreettisella että psykologisella tasolla.
Hankalienkin tunteiden ja ajatusten yhdessä käsitteleminen tekee työyhteisöstä resilientimmän.
Vaikeuksien yhdessä selättäminen hitsaa yhteen
Kun ajat ovat erityisen vaikeat ja lähijohtajillakin on jaksaminen koetuksella, voi tuntea houkutusta väistää henkilöstön kohtaamista ja mielipiteitä. Se on kuitenkin turmion tie, jonka korjaaminen vie pitkän aikaa. Jatkuva välitön yhteys ja ajatusten yhdessä käsitteleminen on ainoa tapa pitää työyhteisö kasassa ja toimivana hankalien aikojen keskellä. Kun siinä onnistutaan, työyhteisö on entistä hitsaantuneempi yhteen ja täydessä iskussa heti kun väljemmät vedet koittavat.