
Kansallinen Mielenterveyspäivä: Yksi kysymys on yli muiden
13.10.2023
Written By
Karoliina Jarenko
Tämän viikon kohokohta oli kansallinen mielenterveyspäivä (10.10.), joka herätteli meitä pysähtymään ja miettimään, kuinka tärkeää on välittää itsestämme ja toisistamme. Mielenterveyspäivä ei ole vain muistutus meidän omasta hyvinvoinnistamme, vaan se valaisee myös huolestuttavan tilastofaktan - jopa 60% suomalaisista elää jatkuvassa stressin ja riittämättömyyden tunteessa, mikä altistaa uupumukselle.
Asiantuntijat ovat korostaneet, että monet meistä ovat mestareita piilottamaan omat taakkamme ja jatkamaan, vaikka emme millään jaksaisi. Tämä tekee lähimmäistemme tukemisesta ja huomioimisesta äärimmäisen tärkeää.
"Mikä Fiilis?" - Kysymys, joka muuttaa kaiken
Yksinkertainen kysymys, "Mikä fiilis?", voi olla avain mielenterveyden tukemiseen. Se ei ole vain sanojen yhdistelmä, vaan silta, joka yhdistää meidät toisiimme. Se osoittaa, että välitämme toistemme hyvinvoinnista ja olemme valmiita kuuntelemaan.
Vaikka elämme kiireisiä aikoja, joissa fyysiset kohtaamiset voivat olla harvinaisempia, on tärkeää muistaa, että mikään digitaalinen viestintä ei voi korvata aitoa kohtaamista. Me olemme laumaeläimiä, ja lähellä olemisen, yhteisessä tilassa hengittämisen ja toisen kehonkielen lukemisen merkitystä ei voi vähätellä.
Empaattiset työkalut nykypäivän työympäristössä
Kuitenkin etätyö ja hajautetut organisaatiot tarvitsevat muita keinoja ylläpitää tilannekuvaa työkavereiden kuulumisista. Digitaaliset työkalut, kuten Fiilismittari, voivat tässä olla avuksi. Vaikka ne eivät voi täysin korvata fyysisiä kohtaamisia, ne tarjoavat omat vahvuutensa moderneissa organisaatioissa.
Sovellukset, kuten Fiilismittari, mahdollistavat suurtenkin työyhteisöjen fiiliksen seuraamisen helposti. Tekoälyavusteinen analyysi auttaa tunnistamaan kehitystarpeita ja tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti mielialaan ja hyvinvointiin. Tämä antaa organisaatioille mahdollisuuden tehdä tarvittavia muutoksia. "Pehmeä data" tukee valmentavaa johtamista, mikä tekee johtamisesta paljon vaikuttavampaa ja ihmisläheisempää.
Fiilisten seurannalla on myös epäsuoria vaikutuksia. Paitsi että se lähettää vahvan viestin välittämisestä, se myös ohjaa jokaisen tiedostamaan omat fiilikset ja niihin vaikuttavat asiat, ja ymmärtämään paremmin omaa työhyvinvointia. Tiedostaminen on ensimmäinen ja välttämätön askel kestävän ja onnellisen elämän rakentamisessa - niin yksilö kuin yhteisötasollakin.
Palataksemme alkuun, Fiilismittari ja muut digitaaliset työkalut eivät pysty korvaamaan todellista ihmiskontaktia. Muistathan siis pysähtyä ja kysyä tuon yksinkertaisen mutta voimallisen kysymyksen: "mitä sulle kuuluu?"